Antalya Sokakları – Akdeniz Üniversitesi’nden 40’ı aşkın öğrenci tutuklu. Felsefe, edebiyat, Radyo Televizyon ve Sinema vb. bölümlerde eğitim gören (görmüş olan) öğrenciler; Şanlıurfa Siverek Hapishanesi, Adana Hapishanesi, İzmir Şakran Hapishanesi, İzmir F Tipi ve Antalya L Tipi Hapishanesi’nde tutsaklar.
Asıl yerleri okulları, fakülteleri olan öğrenciler hapishanelerde hak gaspları, tecrit ve işkencelerle karşı karşıya. İçlerinde yüz felci geçiren, anemi hastası olan ve gözaltına alındığı sırada polislerce kırılan koluna protez takılanlar var. Hasta olan tutsaklara kelepçeli muayene dayatıldığı biliniyor. Kelepçeli olarak yapılmak istenen muayeneleri reddedenlerin ise tedavi göremediği, ilaçların hapishaneye alınmadığı haberleri geliyor. Revire çıkmak isteyen tutsaklardan birçoğunun talebi kabul edilmediği, kabul edilenlerin de muayeneleri revirde değil başgardiyan odasında yapıldığı öğreniliyor.
Tüm bu sağlık gasplarının yanı sıra koğuşlar kapasitesinin üstünde doluluk oranını sahip. Antalya L Tipi hapishanesinde siyasi tutsakların kaldığı ve üniversite öğrencilerinin de bulunduğu 3 koğuş var. Bu koğuşlar aslında 7 kişilik, ortak alan, tuvalet, duş, avlu ve 7 odası var. Bu odalara tek yatak yerine, iki ranza konulup 4’er kişilik hale getiriliyor. Böylece 7 kişilik oda 28 kişilik oluveriyor. Toplam mevcut ise 38 kişi olduğundan 10 kişi yerde yatmak durumunda kalıyor. Haftada iki gün ikişer saat sıcak su verildiği için tutsaklar kişisel temizliklerini de yapamıyorlar. Yedi kitap sınırlaması getiren hapishane yönetimi, tutsaklara gönderilen birçok kitaba el koyuyor.
Hapishanedeki ağır koşulların anlatıldığı mektupta tutsaklara ve ailelerine olan tutum şu şekilde aktarılıyor: “Genel olarak personellerin tutumu çok provakatif, saldırganca ve küçük düşürücü yaklaşıyorlar. Ziyaret esnasında ailelerimize bağırıp çağırıyorlar, rencide ediyorlar. Onur kırıcı hareketlerde bulunuyorlar. Yine koğuşta yapılan rutin aramalar baskın tarzında yapılıyor. Eşyalarımız dağıtılıyor, kantinden kendi paramızla aldığımız eşyalarımız tahrip ediliyor, kullanılamaz duruma getiriliyor. Arama esnasında eşyalarımız bizden izinsiz gizliden alınıp götürülüyor, haberimiz olmuyor. Tutanak da tutulmuyor. Sonuç olarak; Belirttiğimiz bu sorunlar, biz siyasi tutuklular için ciddi ve hak gaspı anlamındadır. Yasal olarak bu haklarımızın ihlali keyfi ve hukuk dışıdır. Kurumunuzun bizim bu sorunlarımıza duyarlı yaklaşmasını bekliyor, bir heyetin gönderilmesini talep ediyor; durumun yerinde ve muhatapları ile görüşülüp incelenmesi için önemli ve değerli buluyoruz.”
Mevcut hak gasplarının hukuk dışı olduğunu belirten tutsaklar, bir inceleme heyetinin gönderilerek sorunların yerinde ve muhataplarıyla görüşülüp incelenmesini talep ediyorlar.
Tutuklu bulunan Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinden bazıları
Haber: Yasemin Aydemir